Thursday, 23 October 2014

OUR PRE-WEDDING

Masuk je blog Bie,
memang familiar dengan si budak perempuan 
yang kedekut dan sangat gemar akan DIY
atau lebih dikenali sebagai Do It Yourself

Sesungguhnya Bie memang suka mencabar diri
buat semua apa yang diyakini akan mendapat
keberhasilannya.

Alhamdulilah, berkat bantuan orang sekeliling
dengan izin Allah, Bie berjaya buat apa yang Bie nak
contohnya, hal-hal DIY ni. Hehehe..

Tambahan lagi, Bie nak beri inspirasi kepada semua
tentang kepentingan kita berjimat dalam merancang
dan membuat sesuatu.

Duit bukan suatu kemestian. Tapi, yang penting
adalah niat dan kebijaksanaan kita dalam
merancangnya demi memenuhi impian kita
dalam menjalani sesuatu perkara/hal.

Contoh disini yang ingin Bie kongsikan adalah;

Mengambil gambar pra-perkahwinan atau photoshoot
dengan harga dibawah RM100

Macamana Bie dapat harga photoshoot bernilai RM88?

Jom Zazzz gambar-gambar pre-wedding Bie daripada SmileInc.











Jawapannya ialah, anda perlu subscribe semua kupon yang di jual
di Groupon, StreetDeal, MyDeal dan sebagainya.
Sebab, disitu letaknya peluang yang sangat besar
untuk kita mendapat penawaran harga yang sangat murah
bagi suatu barangan/servis yang kita mahukan.

Berbaloi kan?

Ini contoh groupon yang Bie beli untuk pakej photoshoot ini


Alhamdulilah, dengan pakej RM88 (outdoor), pakej indoor untuk RM78.
Bie dapat outdoor photoshot, softcopy (gambar terpilih sahaja sebanyak 10 keping),
dan 2 frame bingkai kayu beserta gambar bersaiz 8R.
Sememangnya penawaran yang terhad.

Bagi pendapat Bie, gambar pre-wedding yang kita gunakan
adalah untuk tujuan tertentu je dalam perkahwinan

Contohnya, untuk bunting, kad jemputan dan lain-lain

Selebihnya? disimpan sebagai kenangan
Tapi, hakikat yang benar. Duit kita sudah terlebur
beratus malahan beribu ringgit untuk tujuan itu sahaja
sedangkan kita hanya menggunakan sekeping
atau 2 keping gambar sahaja untuk design bunting
dan kad jemputan.

Kenapa bayar lebih untuk sesuatu yang tidak perlu
kita bayar mahal bagi tujuan yang sama
tapi, sudah cukup untuk memenuhi impian kita
bergambar pre-wedding sebelum berkahwin.

Tiada masalah bagi yang mempunyai kelebihan untuk
membayar perkhidmatan yang mahal.
Sekadar mahu memberikan inspirasi kepada
golongan seperti Bie yang sedaya upaya
cuba mencari alternatif penjimatan terbaik
tanpa meminta bantuan orang lain
ketika merancang perkahwinan.

You can do it babeh!
Ada duit bukan alasan untuk membazir kan?
Penat lelah simpan bertahun-tahun, 
tapi untuk pembaziran jangka pendek
yang hanya memakan masa 1-2 hari sahaja.

Insyaallah, moga perkongsian ni dapat meredakan
hati bakal-bakal pengantin semua.

*Peace*

P/s : Attire/Baju dan tudung yang dipakai oleh Bie
adalah rekaan Bie sendiri
*wink2*



Wednesday, 22 October 2014

MESYUARAT BRIDESMAID


Entri lepas, Bie ada share cara Bie melamar ke semua Bridesmaid 
untuk majlis perkahwinan Bie. Alhamdulilah
Ada 4 orang semuanya.

Maka, Bie pun organize 1 majlis perjumpaan dan
makan-makan untuk membuat sedikit perbincangan 
mengenai majlis perkahwinan Bie.

Konon-konon ala-ala bridal shower
Tapi, tak pon.. Cuma perjumpaan biasa sahaja
hehehehe..

Berikut adalah beberapa siri perbincangan kami
yang dijadualkan pada masa dan tempat yang 
telah ditetapkan sebelum ini. Hehehehe..

Venue : Origina Kayu Nasi Kandar, Kota Damansara
Time : 8.30pm - 10.00pm










Penyampaian kain untuk dibuat baju pengapit


Sampai berjumpa kita di majlis perkahwinan Bie nanti
Weweittt... masa lepas snap gambar terakhir ni
kami bye-bye.. dan bersurai.

Sebarang info dibincangkan di group whatsapp
sahaja!

Bye..

Bie


DIWALI Vs. BADGES

Happy Deepavali to all Indian people

Semalam kita semua cuti kan? Ada yang tak cuti tak?
Hehehe.. semestinya ada kan? Antaranya ialah my husband
Dia terpaksa bekerja pada hari cuti. Makanya, Bie pun
terperap duduk dirumah sepanjang hari semalam.

Lepas buat kerja rumah, bantai tidur sampai pukul 5
hahahaha.. Apa punya anak dara daaa.. errrkkk.. Masih 
anak dara ke? dah jadi bini orang dah pun.

Ini hasil keboringan semalam. Godek-godek laptop
sambil menghasilkan bride to be 2015 badges.!

Zaazzzz.. mau share!! Siapa wedding dia tahun depan
Sila angkat tangan!

Boleh lah letak kat Blog masing-masing ya! peace!






The End,

Bye!


Monday, 13 October 2014

WILL YOU BE MY BRIDESMAID?

WILL YOU BE MY BRIDESMAID?

Bukan hanya lelaki sahaja yang datang melamar
wanita sebagai suri hidupnya. Begitu juga wanita
yang bertindak melamar kawan-kawan baiknya sebagai
Bridesmaid atau lebih dikenali sebagai pengapit
dalam kalangan orang melayu.

Dulu, pengapit hanya seorang. Kini, seperti tidak
relevan kalau hanya ada 1 pengapit kerana kawan
baik semestinya ada ramai dan lebih daripada 1
Ironinya, atas pelamin cuma muat seorang pengapit
perempuan dan seorang pengapit lelaki sahaja.

Maka, terpaksalah si pengantin perempuan membuat
keputusan dengan berat hati, dan memilih salah 
seorang daripada mereka sahaja untuk berada disisi
ketika majlis persandingan.

Bie telah menyebarkan semua lamaran menjadi
Bridesmaid kepada semua sahabat-sahabat terdekat Bie.
Hanya 4 orang sahaja yang free dan menerima lamaran.


Tarraaa.. postooo pada mereka lamaran demi lamaran 
melalui instagram.! Dunia dah maju kan. 

Dan apabila mereka megatakan "Yes",
sekali lagi 1 flyer di "Blast" ke dalam
inbox whatsapp mereka



Terima kasih sahabat, berjumpa nanti di Acara
perbincangan aturcara majlis perkahwinan! 

Peace.. Bersambung..

Monday, 29 September 2014

WARNA-WARNI TEMA PERKAHWINANKU

Jeng.Jeng.Jeng
Cak!
Sebelum masuk dalam urusan membuat persiapan perkahwinan
mari kita buat ulangkaji sedikit mengenai warna-warna tema
sepanjang majlis perkahwinan Bie dan En.Z berlangsung.

Hehehehe.. kalau tak buat recap ni,
Bie pon boleh lupa dong! hehehehe.

Berikut adalah majlis-majlis yang telah diaturkan untuk kami;

Mandi Serapat Bunga
Majlis Ijab Qabul
Majlis Berzanji & Marhaban + Majlis Berinai
Majlis Khatam Al-Quran
Majlis Persandingan
Majlis Menyambut Menantu

dan setiap majlis berikut ada tema warnanya yang tersendiri
Al-maklumlah, kami semuanya nak DIY dan uruskan sendiri
makanya, semuanya perlukan perancangan awal.
Meski adalah beberapa kekurangannya. Tapi alhamdulilah
majlis berjalan dengan lancar mengikut apa yang telah diaturkan

Semuanya atas aturan Allah S.W.T, sesungguhnya kita manusia ni,
hanya mampu merancang kan? Yang penting sekali adalah doa.

Warna-warna tema ini adalah persepakatan antara Bie dan En.Z
serta keluarga masing-masing (mengikut keperluan) kerana tak semua
keluarga diwajibkan mengikut tema.
Oleh kerana, banyak sangat daaa majlisnya.. hehehe

Zazz warna contoh dan sekeping gambar teaser
bagi setiap warna tema yang cuba digunakan
bagi setiap majlis yang dirancang.

***

Mandi Serapat Bunga
Tema batik dan Lucite Green/Dark Lucite Green



Majlis Ijab Qabul
Tema Pengantin adalah gabungan warna 
Off-White, Lucite Green, Soft Purple



Majlis Berzanji & Marhaban + Majlis Berinai
Tema pengantin adalah Melayu klasik dengan
Songket Merah, dan tetamu serta bridesmaid
digalakkan memakai pakaian hitam (konon-konon
ala-ala warna baju dayang dan hulubalang istana kot) Cet!




Majlis Khatam Al-Quran
Tema gabungan krim, red dan pink




Majlis Persandingan
Tema gabungan merah, baby blue, turquoise



Majlis Menyambut Menantu
Tema gabungan Gold, Coklat, Hijau, Kuning
(akibat masalah teknikal) sepertinya warna tema hijau
digantikan dengan warna purple.



Sekian, berjumpa pada sambungan akan datang yo
Papai

Thursday, 25 September 2014

KURSUS PRA-PERKAHWINAN @TTDI

Assalamualaikum W.B.T
Cak, rindu dekat blog ni. Rindu juga nak menulis lagi
Rindu juga nak terbitkan karya dalam media massa lagi.
Upsss.. dah termasuk bab lain pula kan.

Bie nak sambung cerita tentang persiapan perkahwinan pula
Rasanya tak dapat banyak buat persiapan pun
untuk tempoh 5 bulan sebelum perkahwinan kami

Untuk sesiapa yang tak tahu, Bie bertunang hujung bulan 12
dan berkahwin hujung bulan 5 pada 2014
Makanya, memang ada cuma 5 bulan untuk buat
semua persiapan. Gilo tak?

Tapi rasanya ada orang lain yang lagi gila,
dengan persiapan perkahwinan yang kurang daripada sebulan pun ada kan?
heheheheh..

Cerita tentang persiapan awal kami sebelum mendirikan rumah tangga
haruslah bersama-sama pergi menjalani 
Kursus Pra-Perkahwinan
Lokasi yang menjadi pilihan adalah
di Masjid At-Taqwa, TTDI
dan kursus 2 hari ini dikelolakan oleh 
Kak Ana daripada 
Siapa yang berkursus disini juga? Angkat tangan! hehe
Best kan? dalam perkarangan masjid dan semuanya
tenang dan sopan menjaga batas dan adab masing-masing


Lepas buat research dan membaca beberapa review mengenai
kursus perkahwinan disini bie dan Z pon bersetuju
untuk sama-sama berkursus disini.

Hari pertama kami berkursus, depan masjid (dalam perkarangan masjid)
ada warung untuk anda yang berkursus untuk makan.
Sebab pihak penganjur tak beri sarapan pagi. Cuma beri makan pagi
itu pun pada pukul 10. 

Kami ni perut jawa (Z bukan org jawa) hehehe.. 
makanya, tak dapat nak menahan kelaparan dan kebiasaan kami
yang suka sangat sarapan pagi dengan makanan berat


Tulis borang yang disediakan dan buat pembayaran
diluar dewan kuliah terlebih dahulu. Alhamdulilah, datang awal.
Makanya, sempat sarapan dulu dan mendaftar dengan tenang
tanpa perlu berrebut dengan orang lain yang turut sama berkursus
Setelah itu kami diberikan fail dan modul kursus serta buku



Ruang kursus memang agak sempit sedikit, tapi
ceramah yang disampaikan oleh semua
ustaz dan ustazah sangatlah bermanfaat dan kelakar
Tapi, kalau lepas makan tengah hari tu memanglah tak ada ampun

Mata mesti nak terkatup juga.
Namun, dapatlah diri ini mengawalnya sebab duduk
agak depan juga diketika ini. hehehe



Ustaz yang bercerita mengenai undang-undang perkahwinan Islam
Best! dan kelakar. Lupa pula namanya
Berikut adalah gambar disekitar perkarangan masjid
Tenang dan mendamaikan tentunya! :)




Selamat
Terasa rindu dengan kursus-kursus seperti ini.
Kalau nak rasa selalu, bolehlah pergi ke
Konvensyen Bidadari yang selalu dianjurkan oleh IMuslim Media
pada setiap tahun. Nak tiket? boleh beli dengan iols. 

Hehehe..

Love, Bie

Thursday, 11 September 2014

DENGUE IN 7 DAYS


Seminggu yang lepas, dalam kesamaran
Cik Bie sedang menyibukkan diri mengupdate segala macam
persiapan pertunangan dan bakal memasukki isu persiapan
perkahwinan. Secara tiba-tiba, En.Z demam. 

Melihat keadaannya yang lemah, Cik Bie bawa ke hospital 
panel Cik Bie di Taman Desa. Lepas uji suhu, En.Z terus 
kena drip air dan menjalani ujian darah.

En.Z positif denggi.

Terus waktu tu juga doktor nasihat untuk tahad dalam wad
tapi memandangkan jarak Taman Desa dan Kota Damansara agak jauh
Cik Bie tukar En.Z masuk wad di Tropicana Medical Centre.

Seminggu di Wad, setelah masuk 3 bulan kami berkahwin.
Celebrate pun dalam wad jelah ye. Hehehe.. Tapi, masa tu
tuhan je yang tahu hati dan perasaan Cik Bie yang sebatang kara
di KL ni. Kawan-kawan tu ada, tapi keluarga 2 pihak semua jauh.

Bila dah berkahwin, baru kita sedar akan kepentingan 
keluarga dan sanak saudara terdekat. Tapi masalahnya,
sedara terdekat pun jauh juga. Yang ada pun, yang belum
berkeluarga. Pokok pangkalnya, memang kami berdua ni
memang si pengembara jauh dari keluarga. Hehehe.. Baru sedar 

Selepas seminggu tu,
Alhamdulilah, kesihatan En.Z kembali pulih. Moga tetap
terus sihat dan dipanjangkan umur. Mohon doa daripada 
semua. Amin ya Rabb..



© Blog Jalinan Cinta, AllRightsReserved.