Thursday, 11 September 2014

DENGGI IN 7 DAYS


Seminggu yang lepas, dalam kesamaran
Cik Bie sedang menyibukkan diri mengupdate segala macam
persiapan pertunangan dan bakal memasukki isu persiapan
perkahwinan. Secara tiba-tiba, En.Z demam. 

Melihat keadaannya yang lemah, Cik Bie bawa ke hospital 
panel Cik Bie di Taman Desa. Lepas uji suhu, En.Z terus 
kena drip air dan menjalani ujian darah.

En.Z positif denggi.

Terus waktu tu juga doktor nasihat untuk tahad dalam wad
tapi memandangkan jarak Taman Desa dan Kota Damansara agak jauh
Cik Bie tukar En.Z masuk wad di Tropicana Medical Centre.

Seminggu di Wad, setelah masuk 3 bulan kami berkahwin.
Celebrate pun dalam wad jelah ye. Hehehe.. Tapi, masa tu
tuhan je yang tahu hati dan perasaan Cik Bie yang sebatang kara
di KL ni. Kawan-kawan tu ada, tapi keluarga 2 pihak semua jauh.

Bila dah berkahwin, baru kita sedar akan kepentingan 
keluarga dan sanak saudara terdekat. Tapi masalahnya,
sedara terdekat pun jauh juga. Yang ada pun, yang belum
berkeluarga. Pokok pangkalnya, memang kami berdua ni
memang si pengembara jauh dari keluarga. Hehehe.. Baru sedar 

Selepas seminggu tu,
Alhamdulilah, kesihatan En.Z kembali pulih. Moga tetap
terus sihat dan dipanjangkan umur. Mohon doa daripada 
semua. Amin ya Rabb..



Thursday, 21 August 2014

DAY OF MOURNING - MALAYSIA


Al-fatihah

Al-Fatihah buat saudara Islam ku 
R.I.P buat saudara bukan Islam ku 
Semoga tenang di alam sana 

Salam takziah dari kami sekeluarga buat keluarga penumpang 
dan anak kapal Semoga diberikan kekuatan 
dan ketabahan menghadapi dugaan yang mendatang 

"..Janji Allah itu pasti..Apabila sudah sampai masaNya..Kita juga akan pergi menghadapiNya.."

22 Ogos 2014 - Hari Perkabungan Negara


Wednesday, 20 August 2014

DIY KASUT PERTUNANGAN

Salam Khamis, Last but not least.
Eh, dah nak habis review tentang pertunangan
review yang terakhir adalah tentang DIY kasut pertunangan
buat masa ni, rasanya semua topik untuk persiapan pertunangan
dah habis CikBie cover. Tapi, tak tahulah pula. Dimasa
akan datang, tiba-tiba terpancul pula idea review 
pertunangan yang tak sempat dicover sebelum ini.


Baiklah, cerita pasal kasut.
Sebenarnya ini adalah hal yang tak dirancang.
Entah kenapa, secara tiba-tiba CikBie ternampak 1 kasut
yang teramatlah jarang sekali CikBie memakainya.
Sekali kebetulan, match lah pula dengan baju tunang.
Apa lagi, Ting!! timbullah idea nak men DIY kasut ni.

Maka alkisahnya nak dijadikan cerita. CikBie pun DIY jugalah
kasut ini. Meski tak dapat nak berposing dengan acara
photoshoot outdoor atas sebab kepadatan masa. En.Z ketika itu
nak bergegas pulang ke KL pada hari yang sama juga.

Tak mengapalah, redha.. hehehe..

Zazz.. cara CikBie DIY kasut ini. Hehehe.. simple je kan?
Hopefully boleh beri inspirasi kepada semua. Padahal kasut ni
CikBie beli kat Uptown Shah Alam dengan harga RM15 je.

Masih ada sampai sekarang. Cik Bie sewakan baju, lengkap
dengan kasutnya sekali ye.. :D ada yang berminat? boleh hubungi CikBie.






Buatlah bunga diatas dengan menggunakan 
bahan-bahan diatas


Gambaran kasut pada asalnya


Buang aksesori yang sebelum ini, dan tampalkan bunga kain
dan hias dengan manik batu dan mutiara


tarraa..



Done. Bye!!



PHOTOGRAPHER PERTUNANGAN

Zazz.. zup.zap.zup.zap buat enteri review persiapan 
Pertunangan CikBie dan En.Z
Makannya, tertempellah bermacam-macam gambar
didalam blog ini. Mahu tahu siapakah photegrafer
yang telah menyumbangkan bakti untuk gambar-gambar
yang cantik ini?

Tarrraaaaa.. Telah diamanatkan kepercayaan ini 
kepada Phocus Art Photography
untuk merakamkan detik-detik terindah
sepanjang majlis ini berlangsung.

Jutaan terima kasih CikBie rakamkan
untuk Abg Dzulfahmi sebagai photografer dan founder
kepada Phocus Art Photography Studio.


Highly recommended. Senang sangat deal dengan Abg Dzulfahmi ni
sama ada sebelum majlis, semasa dan sesudah majlis
dan buat kita sebagai subjek ni, selesa nak posing-posing
Alhamdulilah..

Kepada bakal pengantin dan sesiapa di Kota Tinggi, Johor
dan mana-mana kawasan. Bolehlah hire Phocus Art Photography
untuk merakamkan detik terindah dalam majlis bersejarah kalian.

Nak tahu lebih banyak pakej dan portfolio mereka?
Boleh zazzz segera ke Facebook Fan page mereka
dan Laman web mereka di http://www.phocusart.com/
Antara gambar-gambar CikBie didalam Facebook Fan page
Phocus Art Phootgraphy Studio

Main HQ: 
NO. 51 TINGKAT 1, 
JALAN BAWAL 1, TAMAN RIA 
81900 KOTA TINGGI, JOHOR. 

Branch: 
3374 JALAN INTAN 6, 
FELDA LOK HENG BARAT, 
81900 KOTA TINGGI, JOHOR.


Nak tahu lebih banyak pakej untuk tahun ini dan tahun depan? 
boleh terus hubungi Abg Dzulfahmi



OFFICIAL #ZNEngagement

Majlis yang digabungkan serentak (Merisik+Bertunang)
telah berjalan seperti yang direncanakan. Kami keluarga
perempuan meletakkan jumlah hantaran yang minima iaitu
5 balas 7 dan sebentuk cincin tanda sebuah perjanjian
sudahpun dimeterai. Maka, berbincanglah kedua keluarga
untuk menjalankan majlis perkahwinan kami pada bulan 8,
sebaik sahaja selepas hari raya. Bulan 8? tapi kenapa kami
berkahwin bulan 5?






Itulah pokok ceritanya, setelah disepakati kedua-dua
keluarga. Semuanya bersetuju untuk menyatukan kami pada
tanggal 30 Mei 2014 atas sebab masa bulan Mei tu ada cuti 
sekolah penggal pertama yang agak panjang.

Memandangkan kedua ibu bapa mertua CikBie tu cikgu sekolah
makanya kedua pihak sepakat pilih tarikh 30 & 31 Mei 2014
Akhirnya kami pun sudah bertunang! yeay!!

Alhamdulilah, dengan penuh kesyukuran dan doapun dipanjatkan


Sekitar perjalanan majlis berlangsung yang hanya dihadiri oleh
pihak lelaki dan saudara mara terdekat.






Jangan gegedik ye, lesen belum dapat!
hehehehe.. nampak ni. *garang kan CikBie
ngeeeee..sikit jer..

 



Perjalanan menuju halal pun bermula



DEKORASI BILIK PERTUNANGAN

Dengan membawa sentimen seperti gadis melayu terakhir
Ceehhhh terakhirlah sangat kan.
CikBie pun mendeko dengan mudah bilik CikBie
untuk menyorok sebelum my MIL datang menjengah
dan menyarungkan cincin pertunangan


Hik.hik malu-malu kucing sangat masa ni.


Depan cermin ni kasi fresh flower warna pink dan putih


Dekorasi pintu, CikBie letakkan tirai love-love
Photog snap daripada luar bilik
obius sangat muka nebes tuh
hahahaha


backdrop simple dengan menggunakan kain langsir
berjenis kain jersi. Hanya RM3.00 sahaja semeter
CikBie beli 15 meter kalau tak silap masa ni.
Itu pun ada lebihan
gunakan stapler gun je atas tu. Lepas tu letak bunga untuk cover
bunga rantai cuma RM8.50 sahaja.


Hiasan kepala katil yang sangat disukai oleh diri sendiri
beli kain net, gabungkan dengan kaler pink, lucite green dan putih
ikat kiri kanan dan buat macam bentuk scallope
Letakkan bunga di kiri kanannya. Simple kan.


Mix and match warna bantal
Kalr pink tu, bantal mucukku. hahaha


Penambah seri, CikBie letakkan floor lamp dikiri dan kanan katil
Lampu ni murah je. RM39.90 (Trogsta) dibeli di IKEA
now, harga dia lagi murah. sebab dah dapat yellow tag
cuma RM30 sahaja.

akhir sekali, taburkan kelopak mawar diatas katil
Sekian. Terima kasih.

Eh. rasa macam dah nak habis review pasal pertunanganlah



Tuesday, 19 August 2014

HANTARAN PIHAK LELAKI

Alhamdulilah, pihak lelaki berkelana daripada jauh,
Kelantan - Johor akhirnya sampai dengan 1 tujuan murni
iaitu merisik si gadis yang berasal daripada Kota Tinggi
Ceeeewaahh..


Alkisahnya, hantaran pihak lelaki juga telah digubah
oleh CikBie sendiri atas permintaan En.Z dan keluarganya
kecuali hantaran dan gubahan kek sahaja. Yang tu, adik
En.Z yang buat. Dikhuatiri, jika bawa gubahan-gubahan
daripada Kelantan ke Johor. Sampai-sampai Johor je,
dah tak rupa hantaran dah. Makanya, CikBie lah sebagai 
bidan terjunnya. Tak berapa surprise, tapi apa yang 
memudahkan kita mudahkan. Ye tak?

Alhamdulilah, majlis berjalan dengan lancar. Dan kedua 
pihak sudah berbalas hantaran.

Zazz.. hantaran daripada pihak lelaki. Buat pengetahuan,
bekas hantaran pillow tu pon CikBie sewa di Qisha Creative
boleh ke Blog atau Facebook pagenya untuk maklumat lanjut.






Sekian sahaja Review hantaran pertunangan saya dan En.Z
yang serba ringkas ini. hehehe

Jumpa sekejap lagi untuk review lain



© Blog Jalinan Cinta, AllRightsReserved.