Wednesday, 17 December 2014

MENEMUI AKU DALAM DIRIMU

Salam hari Khamis,
Nak feeling berjiwang sedikit pagi ni.
Boleh tak?



MENEMUI AKU DALAM DIRIMU


Perjalanan menemui Aku dalam dirimu

Adalah suatu perjalanan yang melelahkan sayang

Berpuluh kali tersesat ke hutan,

Beribu kali tersalah jalan,

Beratus kali melahu ke hujung,

Beratus kali juga berpatah pulang ke pangkal,


Mengemudi perahu kecilku ke seberang,

Menemukan aku dengan orang-orang yang salah,

Tapi aku tak pernah lelah,

Pantang menyerah atau mengalah,

Kerana pencarianku ini tak pernah goyah.


Aku salah menafsir masa,

Benar-benar, masa mengajar erti merasa,

Pengalaman-pengalaman ceria dan duka,

Namun, pertemuan aku dalam dirimu

Benar-benar mencambah hilai dan tawa.


Kerana aku ada dalam dirimu

Selalu dekat denganku, selalu ada dalam hatimu.


Universiti Teknologi MARA, 

Shah Alam, Selangor.


Sunday, 7 December 2014

AMIRAH'S WEDDING DAY

Minggu lepas, cuti-cuti Malaysia sangat I'ols
Sebab cuti daripada bekerja selama seminggu
untuk menghadiri/bergotong royong
untuk majlis perkahwinan adik ipar Bie
di Kelantan
(Majlis Perkahwinan dan Majlis Sambut Menantu)

Untuk majlis ni, tak dapat banyak yang Bie
boleh tolong. Cuma tolong meringankan sedikit
kerja beliau dengan sukarela buatkan
semua hantaran, bunga tangan dan 
deko meja Candy Buffet.

Berikut adalah seputar majlis berlangsung,
Info details mengenai setiap kerja-kerja DiY
seperti biasa, Bie akan ceritakan dalam entri-entri khas
yang akan datang. Insyaallah!

 

Dihari pernikahan 28/11/2014


Hik! Kami berdua pun nak tumpang sekaki naik atas pelamin yang comel ni







Selamat Pengantin Baru
buat

Nur Amirah Sukarno dan 
Suami Nik Muhaini Mohd Nafi

Semoga gerbang rumah tangga yang terbina
kekal utuh dan bahagia buat selamanya
Amin, Insyaallah


Tuesday, 18 November 2014

BRIDAL PILIHAN ZN

Zzzzzzz.. rasa nak tidur je seharian ni kat office
padahal kerja melambak-lambak, Assignment pun tengah tunggu 
gilirannya untuk disusahkan. Arghhhh.. kemalasan melampau-lampau
sampai nak gosok baju, masak, pakai tudung, nak makan pun malas
sangat keterlaluan kan? Haihhhhhhh..

Oleh demikian, sambil-sambil tu. Marilah kita update blog!
huuuuuuuuu..

Masa merancang majlis perkahwinan, sangat takut dan ngeri bila
bermain dengan duit. Siapa setuju?

Sebabnya, kalau kita tak berhati-hati duit akan terbang melayang
dengan banyaknya tanpa kita sedari. Bila nak sedar duit banyak hilang?
Semestinya selepas majlis perkahwinan berlangsung. Barulah kita
sedar, Ya Allah, banyaknya duit kita habis disana sini. 

Masa nak berkahwin, tiap kali telefon. Ibu mesti nasihat pada Bie
urus perbelanjaan kahwin dengan bijak. Jangan sesekali lepas kahwin
menanggung hutang. 

Bak kata ustaz Don dalam radio Suria.fm
"Orang nak kahwin sebab nak kaya, jangan kita kahwin sebab nak Kayap"

Nauzubillahiminzalik. 

Moga dijauhkan dalam kalangan kita. 
Biarlah hidup bersederhana, tapi hidup bahagia dan bebas daripada
belenggu hutang.Amin, Insyaallah..

Masa Bie ambil keputusan untuk hire Mak Andam a.k.a Bridal
Bie sangatlah cuak dan berasa stress. Sebabnya? Bie book masa tu
lagi 4 bulan nak berkahwin.Banyak bridal memberi maklum balas
bahawa pakej mereka dah fully book kerana tarikh Bie kahwin tu, 
tarikh hot selling. Almaklum masa cuti sekolah.

Bab harga, macam-macam harga masuk dan tak masuk akal yang Bie 
dapat masa mintak quotation harga (semuanya dilakukan secara
online/FB Chat sebab memang tak sempat nak balik kampung
untuk ke butik bridal untuk survey satu persatu)

Tambahan lagi, Bridal di Kota Tinggi sangatlah terhad. Akhirnya Bie memilih
Miza Collection setelah mendapat feedback yang bagus daripada
beberapa kawan Bie yang telah berkahwin. Mujur tinggal lagi 1 slot terakhir
dan cepat-cepat Bie minta ibu pergi booking dengan
meletakkan RM100 sahaja sebagai syarat untuk book tarikh perkahwinan
Bridal ni memang dah lamabertapak di Kota Tinggi.
Terletak berhampiran dengan Kedai Perabot Soon Huat, Kota Tinggi.

Demi mengikut budget perkahwinan yang telah ditetapkan untuk Bridal.
Bie cuma mahu pakai beberapa sahaja khidmat daripada bridal,
antaranya ialah;

Pelamin 3 panel (sebab tak reti nak DIY pelamin. Hahahah
Sebab tu Bie sangat salute dengan B2B yang pandai
DIY pelamin mereka. Thorbaik!)

Gambaran awal pelamin 3 panel yang dipilih

Tapi disebabkan Bie buat pelamin ni dalam rumah,
Makanya, tak dapat nak tangkap full view (ok, kesilapanku)


Servis Make up 3 kali (Nikah, Malam Berinai, Sanding)
Sebab haruslah tak reti nak make-up diri sendiri
Setakat pakai bedak, gincu, blusher dan eyeliner tu retilah

Solekan Nikah
Hiasan Meja makan berdamai - Pakej ni ada banyak jenis dah harga
yang telah ditetapkan. Bie pilih yang paling simple dan haruslah 
yang paling murah. Ahaks..


Pintu gerbang - Yang ni, Bie tak request pon. Tapi katanya dah
bundle up terus.

Aksesori yang perlu (Payung, Bekas Merenjis, Kipas, Crown, Rantai, Dll)

Semua barang-barang diatas dikira macam Ala Carte (macam KFC pula)
sebabnya Bie pilih asing-asing dan tak pilih pakej macam yang
selalunya bridal dah tetapkan. 

Kebanyakkan bridal yang lain selalu beritahu. Jika berkehendak begitu,
selalunya cas yang dikenakan akan jauh lebih tinggi berbanding
harga pakej sebenar mereka.

Tapi hakikatnya, kesemua barang yang Bie nak itu hanyalah menelan kos
RM1700 sahaja (termasuk kos upah dan pengangkutan). 
Bagi Bie, itu adalah bayaran yang berpatutan sebabnya, Bie pun
tak sewa baju mereka, sebab nak guna baju sendiri 
Jika termasuk pelbagai baju, dan lain-lain hiasan yang mewah. 
Maksimum harga quotation yang Bie pernah dapat
adalah antara RM5K - RM15K. Sobss.. awatlah mahal sangat?

Serasanya, ada tempat lain ada yang jauh lagi murah kalau kita rajin
mensurvey kan? Insyaallah. Kini, giliran B2B lain pula membuat
kerja-kerja macam ni. Hehehe..


Seminggu sebelum perkahwinan, Bie diuji dengan situasi yang mencuakkan
apabila berlakunya kejadian kebakaran di Kedai Perabot Soon Huat
yang betul-betul bersebelahan dengan Butik Miza Collection di Kota Tinggi

Masa tu, kawan-kawan share gambar-gambar daripada Whatsapp.
Terkejut sangat sambil berdoa, semuanya selamat.
Alhamdulilah, Butik tersebut tidak mengalami apa-apa kemusnahan
selain daripada sedikit kebakaran pada signboardnya.

Review mengenai Miza Collection
1. Mudah Berbincang secara online, Whatsapp, dan Telefon
2. Memberi Servis terbaik, pasang pelamin dan lain-lain
3. Datang ke lokasi majlis pada waktu sepatutnya
4. Saya sukakan make-up nikah (jurusolek lain), 
tiba-tiba jurusolek lain pula yang datang untuk 
make-up majlis berinai dan resepsi. Sedikit terkilan.
5. Test Make-up di Butik yang murah - Hanya RM50

Kesimpulannya, alhamdulilah Bie dan Suami berpuas hati dengan
servis mereka untuk majlis bahagia kami dan pelamin juga dibuka
2 hari selepas majlis perkahwinan. Maka, adalah masa nak 
posing-posing lepas majlis tu. Buka hadiah dihadapan tu sehingga
majlis benar-benar selesai.

Recommended bagi B2B Kota Tinggi & Johor!


Monday, 17 November 2014

MANDI SERAPAT BUNGA

Mandi Serapat Bunga
Kenapa upacara mandi Bunga dimajlis Bie
dipanggil dengan nama panggilan sedemikian rupa?

Sebenarnya, Bie pon clueless juga.
Apa itu serapat bunga?
Daku cuma mem"follow" adat tinggalan nenek moyang saja


Almaklum, Bie memang berasal daripada keturunan Johor-Riau
yang berdarah keturunan Jawa (sebelah Nenek).Nama nenek pon
dah cukup membuktikan bahawa kami ada darah Jawa

Marseh Binti Wongso Dowiriyo 

Makanya, adat yang dah lama ditinggalkan ini. 
Kami sekeluarga kembalikan semula dalam
kalangan keluarga moden kami hari ini.


Alhamdulilah, majlis mandi serapat bunga ini telah berjaya
diaadakan bersama-sama saudara-mara dan kawan-kawan perempuan sahaja.


Serapat adalah sejenis akar kayu. Akar apa? Bie pun kurang pasti
adalah menjadi kebiasaannya, air akar kayu hendaklah dicampur dengan
7 atau 9 jenis warna bunga dan bahan-bahan lain seperti yang
dinyatakan dibawah.

Disebabkan kami ini keturunan jawa yang kelapisan yang ke-??
Makanya, Akar serapat tidak dapat diadakan. Yang ada cuma air mawar
dan dicampurkan dengan 7 jenis warna bunga-bungaan dan bahan-bahan 
lain yang mudah didapati sahaja yang ada.


Campuran Air Mandi Serapat Bunga
Air, 
hendaklah diembunkan a.k.a air yang terdedah pada embun
atau air perigi.
Air Mawar
(Boleh dibeli dikedai-kedai)
7 jenis warna bunga-bungaan
Perahan Limau Nipis/Limau purut

Bahan Tambahan
Gayung tempurung kelapa
Sabut Kelapa
Kain Batik
Tuala
Tempayan


Kami guna tempayan naga yang antik, tinggalan moyang dulu
diambil khas oleh ibu daripada kampung kami di Johor Lama.
Lepas majlis, tempayang itu dipulangkan semula ke tempat asalnya.
Mengikut sejarah, Tempayan selalu digunakan untuk menampung air
hujan yang turun dari cucuran atap rumah. Kemudian, digunakan
untuk mencuci kaki setiap kali sebelum berniat memasuki rumah.
Wallahualam.


Kepercayaannya orang zaman dahulu mengenai mandi bunga adalah
untuk menaikkan seri wajah bagi orang perempuan terutamanya.
Lebih-lebih lagi bagi mempelai dan pengantin perempuan yang
bakal mendirikan rumah tangga. Sebab tu upacara ini dibuat 5jam
sebelum majlis pernikahan Bie berlangsung.

Itu adalah kepercayaan. Apa yang pasti, mengikut teori sains
mandi bunga mempunyai aura dan getaran pada setiap warnanya
dan kemudian berfungsi untuk merangsangkan emosi, deria atau 
antena kulit melalui reseptor bulu roma jika di buat 
secara berperaturan. Ia amat berkesan dalam menangani pelbagai 
keadaan keletihan, stress dan Kelesuan yang berlaku kepada kita.
Sehingga dapat merubah mood dan memberikan ketenangan.


Contohnya seperti, tradisi atau petua penggunaan nila yang 
disapukan pada kulit luar leher amat efektif sebagai 
penawar yang paling tepat untuk kelemahan warna indigo 
atau kebiru-biruan di bahagian tersebut (kelenjar tiroid) 
yang menjadi pengawal sistem imuniti tubuh seseorang daripada 
serangan virus. Wallahua’lam.

Sekitar Upacara Mandi Serapat Bunga.









P/s : Daripada mempercayai kepercayaan karut marut mengenai 
mandi bunga, Bie hanya berpegang kepada logik dalam
teori sains mengenai aura dan kehebatan warna
dalam memperngaruhi semangat dan emosi kita.
Oleh demikian, keluarga kami membuat keputusan
mengadakan upacara ini disamping bergembira
bersama sanak-saudara dan sahabat handai.

Bye!


Sunday, 16 November 2014

LANGKAWI WITH ♥

Hujung minggu "Ahad" sahaja yang Bie ada
untuk bermalas-malasan dirumah
setelah menghadapi 3 presentation bagi ketiga-tiga 
kelas yang Bie hadiri. Fuh!

Makanya, lepas buat breakfast, makan,
kemas-kemas rumah pagi ni, Kita buatlah blog walking
Singgah sat dekat Blog Abg Nara aka Beautifulnara
nampak pulak entri ini, tentang Mawar dan Fizo di Langkawi
Zuuuuuuuuppppp

Terus terkenang saat Bie dan Z pergi ke Langkawi
pada hujung bulan 10 baru-baru ini.


Huuu.. Kami pergi 3 hari 2 malam.
Asalnya tiket dibeli untuk percutian 5 hari 4 malam
Tapi, masing-masing sibuk dengan urusan masing-masing
apatah lagi, Tarikh Deepavali tahun ini ditukar daripada
23/10/2014 ke 22/10/2014


Daripada ambil banyak sangat cuti,
terpaksa beli tiket lain untuk pergi ke Langkawi nu.
akhirnya beli juga tiket baru bertarikh 25/10/2014
dan pulag pada 27/10/2014
Pstt.. sebenarnya ada tersalah beli tiket Malindo
Terrrr beli tarikh 24/10/2014
takut nak beritahu En.Z, lama-lama terberitahu juga
Huh! membazir 2 tiket akhirnya.



Makan disini dulu, sebelum berlepas. Tak sangka kedai 
ni ada Akronim macam nama kami berdua. "NZ" ahaks! 


Yang setia menolak troli dipagi hari. Luggage yang besar tu,
Bie punya sorang ye. Selalu travel suka bawa backpack je
Tapi masa ni, memang surrender. Tak larat 
nak pikul masuk dan keluar daripada airport nanti.
Alang-alang nak memborong coklat.
mari bawak beg besar sikit. Naik Malindo ada free 15Kg kan
Gunakan sebaik mungkin dong!



Spot seat kegemaran kami berdua tiap kali berkelana!
Semestinya kat sayap. Entah kenapa tah! :D

Antara tempat yang sempat dikunjungi:
Oriental Village
Langkawi SkyCab
Tasik Dayang Bunting
Eagle Feeding
Pulau Beras Basah
Telaga Tujuh
Makam Mahsuri
Idaman Suri
Kedai Haji Ismail Group
Pantai Cenang
Dataran Lang


Aktiviti wajib buat;
Makan Ikan Bakar & Seafood
Island Hopping
Melihat Sunset dan Sunrise
Main Pasir
Makan Aiskrim tepi pantai
Mandi di Pantai
Berjalan menyusuri pantai
Candle light dinner
Beli Coklat




Ada beberapa tempat dan perkara yang tak sempat dibuat
atas batasan waktu dan kekangan keadaan.

Sobs! nak snorkelingggg & main banana boat loh!

Sebabnya masa ni, Bie dah pun berbadan dua (5 bulan)
masa nak pergi ni pun 2-2 parents pun risau
tapi, tau-tau jelah anak dia ni gambel je


Masa island hopping tu ada juga rasa seram
sebab naik bot yang laju dan rasa terhentak-hentak
bila bot tu langgar ombak. Apa yang boleh dibuat
hanya mampu berdoa dan jaga diri sendiri.
InsyaAllah, baby Mama kuat! hehe

Konon-konon nak surprise tentang pregnancy pada kawan-kawan
Tapi, terkantoi perut tatkala gambar diambil instagram
di Idaman Suri. Hehehhe. Bila 2-3 bulan
perut tak nampak lagi. Bila dah 5 bulan,
tak boleh nak sorok dah. Terasa segan pula.


Segan kenapa?
Sebab orang selalu akan cakap macam ni
bila tahu kita preggy pada awal perkahwinan
"Kau bunting pelamin! Pantas.."
Teruslah tersipu malu Bie dibuatnya.


Apa pun alhamdulilah dengan amanah dan rezeki daripada Allah S.W.T ini
Mohon rakan-rakan dapat doakan Bie dan Baby sentiasa sihat
dan dipermudahkan proses kelahiran nanti.
Terima kasih untuk doa semua.
Sayang u'ols sangat-sangat! muuuahhh

P/S : Review pasal wedding pun tak habis lagi kan?
Tetiba dah nak masuk review tentang pregnancy. Hiks!
Deng!




Tuesday, 11 November 2014

TRIBUTE - HAZELINE SNOW

Sob.sob.sob,
dah masuk 3 hari Bie meninggalkan penggunaan
Pelembab muka Hazeline Snow dalam kegunaan harian.



Bie guna pelembab tu sejak daripada sekolah Darjah 6
sebab tekstur dia yang natural dan organik, selamat utk
kulit remaja dan dewasa juga.

Dulu, pernah juga ada niat bertukar ke produk lain.
Macam-macam Bie guna, Olay, Bio-Essence, Nano White,
dan macam-macam lagi. Tapi semuanya tak lekat dihati

1910 Hazeline Snow from a Burroughs Wellcome brochure.

Bila hari tak rela, muka pon masalah.
Hakikatnya, Bie tataulah sebab produk yang tak sesuai
atau sebenarnya hati Bie yang tak rela nak tukar produk lain.
Akhirnya, balik semula pakai Hazeline Snow yang satu itu.

Bie suka, sebab dia murah dan mudah
tak perlu nak ada toner ke, krim malam, krim kecantikan
macam sesetengah produk yang kena pakai semua set dia baru 
muka nampak kesan.

Sebab mungkin juga dah selesa dengan 1 produk ni je.

Masa Bie sekolah menengah dulu, ada kenyataan yang 
beritahu Hazeline Snow ni tak halal. Ada lemak babi lah
apalah. Banyak produk yang terlibat masa tu.
Termasuklah Colgate, Milo dan lain-lain

Tapi, akhirnya ternyata khabar angin tu adalah
Spam semata-mata untuk menjatuhkan pihak-pihak tertentu.
Sejak daripada itu, pengeluaran Hazeline Snow semakin Slow
mungkin dia dah lama sangat kat pasaran. Cuma ada 1 jenis produk
saja. Tak ada produk lain macam krim malam, masker dan lain-lain.

Kalau nak cari dia, cuma ada jual di Guardian dan Watsons. 
Kadang-kadang ada juga di 99 Speedmart.


Bermulalah kisah, lepas Bie melansungkan perkahwinan pada 31/5/2014
yang lepas. Tiba-tiba, semua stokis yang dinyatakan diatas tak lagi
menjual pelembab muka kegemaran Bie tu. Sedih! sangat sedih!

Selepas balik daripada majlis bertandang di Kelantan,
Tiba-tiba encik suami jumpa Hazeline Snow di 99 Speedmart
di Kota Damansara. Tinggallah itu, satu-satunya yang ada.

Akhirnya, Bie pun buat keputusan untuk tanya pihak pengeluar 
produk berkenaan, Unilever. Barulah dapat jawapannya.

Rupa-rupanya, pengeluaran untuk produk itu dah pun diberhentikan.
Maka, kesimpulannya tak akan ada lagi Hazeline Snow dipasaran Malaysia
dinegara lain, Bie yakin masih lagi ada.


Oleh demikian, Botol terakhir tu Bie gunakan dengan jimat cermat
Setia sangat kan? Awal bulan 11 ni baru habis, sejak bulan 6.
hahaha.. Lucu. Rekod paling lama! Lepas tu, Pening kepala nak tukar produk apa.
Bie jenis tak suka produk yang order dengan orang. Bila habis,
susah nak dapat dimana-mana. Lagi-lagi kalau tertinggal ke
diluar kawasan ke, dll. Makanya, Bie lebih prefer yang banyak dijual
dipasaran, terutamanya di Watsons atau Guardian.

Entri ini Tribute kepada satu-satunya pelembab muka
yang terlalu lama hidup bersama Bie.
2001 - 2014
RIP


Bye.!


Saturday, 8 November 2014

LOGO RASMI PERKAHWINAN ZN

Ummuah semua ciked. 
Bagi yang perempuan tulen sahaja
hehehehe.. nak sambung entri persiapan perkahwinan
Hari-hari pun dalam dilema nak start cerita yang mana 
dulu?

Demi mengatasi kecelaruan ketika me"review" cerita
demi cerita dalam proses membuat persiapan perkahwinan.
Bie nak bagi pendedahan kepada logo rasmi yang Bie gunakan
untuk majlis perkahwinan bie dan En.Z

Logo atau lebih dikenali sebagai Monogram dikalangan B2B ini
sudah mula popular. Tak pernah Bie sangka, majlis perkahwinan ni
pon sikit lebih kurang macam mempromosikan bisnes atau program (event)
siap nak ada monogram dan logo pula.

Bagi pendapat Bie, apabila kita mengaplikasikan penggunaan logo
bagi majlis perkahwinan ni. Ia akan lebih menampakkan kekemasan.
Maka, tak adalah caca marba dengan kepelbagaian penggunaan logo
font, gambar dan sebagainya.

Ia salah satu cara dalam kita membuat penetapan tema, selain daripada
membuat pilihan terhadap warna tema perkahwinan masing-masing.

Tentunya ada yang tertanya-tanya apa logonya?
Sila tengok "Header" blog ini dan watermark pada setiap gambar 
yang dimuat naik. Ada nampak x logo segiempat macam maze berwarna
merah dan biru.

Bagi sesiapa yang tidak mengetahui.
Itu adalah Kuffi Art, salah satu daripada kaligrafi islam yang
lebih dikenali sebagai Khat.

Dalam bahasa jawi, Kuffi berkenaan telah meng"khat" kan nama Bie dan En.Z
iaitu Zulfadli Wa (dan) Nabiha

Oleh demikian, Bie mengambil keputusan untuk menggunakan kuffi art 
itu sebagai Monogram/logo perkahwinan kami. Sekaligus sebagai logo rasmi BJC.
Alhamdulilah.



Warna merah dan biru menunjukkan warna tema bagi majlis dibelah pihak perempuan
dan warna gold dan hijau adalah tema di majlis pihak lelaki.



Itu sahaja penerangan mengenai Monogram/Logo perkahwinan kami. 
Ia telah berjaya diguna pakai pada Goodie bag, Bunting, Kad Jemputan, 
Bunga telur, T-shirt, dll.

Sekian.

Bye semuaaa..


© Blog Jalinan Cinta, AllRightsReserved.