Saturday, 31 January 2015

PERMOHONAN KAD NIKAH PINTAR


Assalamualaikum w.b,t
Minggu lepas, baru kami berkesempatan 
untuk pergi ke Pejabat Agama untuk ambil
Sijil Nikah kami, Ini kali ke 2 datang. Masa datang
1st time dulu. Terlupa nak bawa surat nikah sementara
yang warna pink tu. Makanya, asiklah tertangguh
nak pergi ambil Sijil Nikah yang sebenar.

Mujur kali ini balik lambat sedikit
dan Johor telah menukar hari pertama
bekerja pada hari Ahad. Alhamdulilah, dapatlah
ambil Sijil Nikah kami bersekali dengan membuat
Permohonan Kad Nikah Pintar
yang comel itu. hehehhe


Inilah borang itu, percuma sahaja
Boleh didapatkan di Pejabat Agama Daerah masing-masing


Borang ini hanya perlu diisi satu sahaja. 
Tapi, pemohon perlu melampirkan 2 set dokumen-dokumen 
dibawah. Maka, pastikan anda bawa dokumen ini secukupnya


Dokumen yang perlu

2 keping gambar suami bersongkok
2 keping gambar isteri bertudung
2 salinan kad pengenalan suami
2 salinan kad pengenalan isteri
2 salinan Sijil Nikah
Bayaran RM40


Khusyuk tak saya mengisi borang? hehehe
Dihadapan itu adalah komputer dan printer.
Kepada sesiapa yang lupa nak photostate dokumen berkenaan
bolehlah photostate di sudut komputer berkenaan
Kepada yang nak buat permohonan berkahwin juga, boleh login
dan isi borang nikah online disini.


Kami photostate Sijil Nikah dan Salinan Kad Pengenalan disini
dengan cas yang dikenakan 30sen setiap keping




Setelah itu, serahkan semua dokumen (salinan) dan borang 
ke Kaunter 1 atau Kaunter 2 terus kepada pegawai yang bertugas.


Permohonan selesai, Bayar RM40
kami dimaklumkan, kad akan siap dalam tempoh
1 bulan daripada tarikh permohonan dibuat
apa-apa pun, telefonlah pejabat terlebih dahulu
untuk pertanyaan. Yelah, membazir pula datang
jika kita dimaklumkan kad belum siap lagi kan?

Yeah! tak sabar nak tunggu kad nikah kami siap
boleh simpan dalam purse masing-masing kan?
Hehehhe..

Moga perkongsian ini membantu kalian


Wednesday, 14 January 2015

SET SENDIRI SET BERPANTANG

Dup.Dap.Dup.Dap
dalam hati ni Allah je yang tahu betapa berdebarnya
rasa hati Bie nak menunggu kelahiran cahaya mata pertama ni

Mengalahkan menghitung hari nak tamatkan zaman anak dara je
hehehehe.. kali ni debarannya lebih menggunung. Hanya doa yang dapat kita
panjatkan agar proses kelahiran nanti dipermudahkan olehNya

Mohon doa kawan-kawan juga ya :)
Nanti kongsilah dengan Bie tips-tips berguna untuk bersedia
menghadapi proses kelahiran nanti. Amin..

Untuk Set Berpantang buat kali pertama ni
terus terang, memang Bie tak ada pengalaman
sebab ibu Bie dulu lahirkan Bie dan adik secara operation
Makanya, Ibu tak berpantang sangat masa dulu
Hanya jaga pemakanan sahaja.

Oleh demikian, Ibu kata dia agak "Seriau" nak
jaga Bie dalam berpantang nanti. hehehe..
Almaklum mungkin 1st time kot

Bie cuma dapatkan info daripada Blog
dan perkongsian cerita daripada kawan-kawan je
dan akhirnya Bie ambil keputusan nak beli
barang-barang berpantang mengikut keperluan sahaja

Kata ramai orang : Kalau beli Set, akan ada barang-barang
yang kita tak pakai nanti. Jadi, adalah lebih elok jika beli
barangan berpantang secara asing-asing (Loose Item)
Yaaaaa... lebih kurang begitulah nasihatnya dong! Erkk..
Omong indonesia pulak ye. hahaha

Untuk berpantang, mungkin ini saja yang Bie beli buat masa ni
Mohon, kepada kawan-kawan berpengalaman
beri nasihat, kalau-kalau ada barangan lain yang
diperlukan semasa proses berpantang ni.



Untuk ubatan, Bie rancang nak pakai set berpantang Salindah
Tapi, buat masa sekarang belum beli lagi..
Hehehe..Tunggu dekat-dekat nak deliver
Atau u'ols ada cadangan lain untuk set ubatan berpantang ni?
Bie takut sikit nak makan jamu. Sebab tak biasa

Sumber

Penjagaan Miss V, Bie main beli je semua jenis Pad yang ada dibawah ni



Kotex Loop
Mula-mula beli Kotex Loop tu. Beli sampai 3 bungkus tak ingat,
Skali tengok cara penggunaan dia. Siap bertali bagai. Urggghh. Leceh.

Madame - Maternity Pad
Lepas tu, baru beli Madame. Its looked okey,
Sebab bawah dia ada pelekat. So, senang nak lekat kat panties nanti
Hehehe. hopefully. Bie beli 1 bungkus je. Sebab dalam dia ada
20 pcs dah, Cukup tak ya!?

Kotex Overnight
Bie memang penggemar brand Kotex.
Tiba-tiba terbaca dikebanyakkan Blog yang menyarankan
penggunaan pad overnight (heavy flow) sebagai
ganti kepada Maternity Pad. Oleh itu,
beli lah jugak. Hahaha

Disposable Panties
Bie beli di watsons, sebab memang suka pakai
jenis yang kain cotton, bukan jenis
soft woven tu.. Tak serap peluh. hehehe..
Plan nak pakai n bawa masuk dalam labour room
(hasil kajian daripada blog dan artikel juga)

Lactacyd - Feminine Wash & Tissue
Ini juga hasil kajian Bie, sebelum ni memang tak biasa
pakai pun benda ni. Tapi, mengikut nasihat.
Kita perlukan extra care pada bahagian V selepas
melahirkan. Jangan sampai mudah dijangkiti kuman
So, kenala apply Feminine wash ni tiap kali
nak cuci atau nak buang air. Lepas tu,
kena lap kering-kering dengan tisu/kain yg bersih
Sebab tu, Bie beli tissue roll tu.. heee..
senang untuk pakai dan buang nanti :D

Ni pulak serba sedikit barang untuk berpantang
kegunaan untuk dipakai tu, sudah tentu.



Selipar Getah jenis sarung
Bie pilih selipar ni sebab senang nak sarung
kalau kita pakai stokin kan..
Jenis getah, supaya tak mudah tergelincir,
Hehehehe

Selipar dalam rumah
Dipesan sendiri oleh ibu, mana tahu
tiba-tiba tak boleh nak tahan sejuk dengan lantai rumah
dan untuk mengelakkan daripada masuk angin
Bie beli kat Daiso je ni, RM5
Hehehe

Stokin
Beberapa helai stokin. Kalau tak cukup
kita rembat En.Husbis punya stokin ye :D
Kecuali Stokin bola lah.. hahaha
Beli stokin jari jemari, supaya boleh pakai
selipar jepit. Hehehe (Jika perlu) Ni saja suka menggedik
beli itu ini. Tah apa-apa je.

Slimming Socks
Warna purple tu adalah Slimming Socks,
Bie beli kat Lazada atas nasihat kawan supaya
memakainya selepas bersalin. Katanya untuk elak
masuk angin dan cepat mengecutkan kaki
daripada menggeleber serta mengelakkan kekejangan/cramp
Sebab dia akan keep warmkan kaki kita
dan yang warna hitam tu untuk slimming bahagian lengan.

Kain Batik
Dulu-dulu, cukup lah bagi seorang anak dara untuk mempunyai
setakat 1-2 kain batik sahaja. Bila nak bersalin memang haru
nak mencari kain batik banyak-banyak.
Bie cuma prepare dalam 10 helai je ni. Sebahagiannya dah sedia
ada sejak anak dara lagi. Balancenya, Bie beli di Kelantan
sebab katanya lebih murah. Untuk kain batik 3 serangkai
cuma RM10 sahaja di Rantau Panjang
. Murah ke mahal? Bie dh rs murah.
Sebab dah nak pakai. Kira ok je rasanya.
Kain batik Terengganu pun ok juga, hanya RM10
dijual di Nor Arfa Batik di CM.

Huuuu saya budak baru belajar
Memanglah tak tahuuu
Tolong tunjukkan yee kalau masih ada barang-barang yang kurang
Buat masa ni, cuma fokus pada barang-barang yang perlu sahaja
Sebab, kalau beli banyak sangat rasa membazir nanti
Tuhan marah kann.. hehehe..

Mohon doa kawan-kawan moga segala urusan dipermudahkan
Insyaallah.

Love, Bie


Saturday, 3 January 2015

MY SIMPLE HENNA/INAI

Inai tangan dan lukis-lukis sememangnya cantik
dan sudah tentu mencuri tumpuan semua
wanita yang bakal bergelar raja sehari diluar sana

Sudah tentu Bie teringin benar nak pakai
Henna yang lukis-lukis tu.
Namun apakan daya, Ibu ayah dan Pak Mak mertua
dah warning siap-siap supaya jangan buat
inai yang lukis-lukis tu.

Maka, Bie dan Mr.Z pun ambil keputusan
untuk menurut arahan ibu bapa kami.
Anak-anak mithali kannss.. Ahaks

Bie pun pakai Inai seperti orang zaman dahulu,
Hanya dijari tangan dan kaki
bulatan ditapak tangan
dan sekeliling kaki
dan Mr.Z pun tak pakai pun inai 3 jari seperti
mana yang sering dipakai oleh kebanyakan
penganti diluar sana.

Dan semestinya Bie
 menggunakan Daun Inai semata-mata
untuk inai ini.
 Gambar yang diambil selepas berlatih membaca berzanji
daripada subuh hingga ke siang

Masa ni, nak tunjuk inai yang berwarna oren
Entah kenapa inai ni tak jadi warna merah pada jari Bie
Hmmmm.. agak kuchiwa jugaklah masa ni.
Tapi, masa tu ada 1 malam lagi untuk pakai inai

Maka, bolehlah dibalas 2 kali
Makcik yang buat inai ini kawan ibu
dia sanggup datang rumah lagi
pada hari berkenaan semata-mata nak tengok
sama ada inai yang dia buat tu menjadi atau tak

Lepas tengok tak merah, dia suruh pakai sekali lagi
dan dia jugak yang buatkan,
Tapi kali ni, dia tambah perahan air limau kasturi
dengan tambah nasi dan gambir

Maka, pada hari dimana Bie diijab kabulkan
inai Bie taklah merah sangat, masih oren
tapi dikira oren pekat jugalah


Orang kampung cakap, mungkin sebab ikut darah
dia taknak mememerah sangat
Ahakss.. darahku warna oren rupanya



Alhamdulilah, puas hati dengan inai daun.
Kekal selama 3 bulan dikuku
Lepas tu, baru dia habis betul2
Di kuku kaki paling lambat habis.
Hampir 5 bulan pun masih ada nampak sedikit

Terima Kasih kepada Wak Edot
Makcik yang buatkan inai ini untuk Bie


Friday, 2 January 2015

SALAM MAULIDUR RASUL


Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1436H. 
12 Rabiul Awal 1436H bersamaan dengan 3 Januari 2015 (Sabtu). 

 Perbanyakkan berselawat ke atas Nabi junjungan kita, 
Nabi Muhammad S.A.W


Sunday, 21 December 2014

DIY CENTERPIECE

Assalamualaikum,
DIY centerpiece pada majlis perkahwinan Bie yang lepas,
ada sedikit terkilan sebab tak ambil gambar keseluruhan
untuk centerpiece tersebut. Ada gambar daripada photographer
tapi gambar tersebut adalah centerpiece yang sudah tidak
cukup sifatnya. Hahahaha..



Ok! redhakan jelah ya.

Diketika ini, memang tak menang tangan dibuatnya, 
Almaklum sebab Bie ni anak sulung perempuan tunggal
daripada 2 orang adik beradik. Adik pula lelaki, 
memanglah tak ada siapa yang tolong.

Alhamdulilah, Bie ada kawan-kawan yang comel dan sporting
selalu.. datang sehari sebelum untuk menghulurkan bantuan mereka.

Yeay!

Untuk centerpiece, perancangan awal Bie memang rancang untuk buat 2 jenis
satu untuk khemah tetamu, satu lagi khemah tetamu daripada pihak lelaki

Disebabkan pihak lelaki tak berapa ramai, Bie cuma buat dalam
6 meja sahaja. 1 meja bulat tu boleh muat lebih kurang 
6-7 orang.




Banyak meja untuk tetamu. Masa tu Bie cuma buat 15 Tag sahaja.
rupa-rupanya ada meja yang tak dapat centerpiece. 
Makanya, harap maaflah ye. Mana meja yang dapat saja diletakkan
centerpiece berkenaan. Hehehe..

Zaazz.. sedikit gambar yang sempat dirakamkan.



Bie buat simple je. Ada nombor, nama kami, tarikh dan hari,
serta diprint atas kertas A4 biasa sahaja serta dilaminate
setiap daripada satunya.


Begitu juga untuk tag pada centerpiece di meja makan pihak lelaki

Sekian sahaja review mengenai Centrepiece
Majlis Perkahwinan Bie yang biasa-biasa je ni
Hehehe..

Bye! :)



TANJAK LANG NYONGSONG ANGIN

Tanjak yang dipakai En.Z pada majlis persandingan
dan majlis bertandang adalah sama.

Hahaha.. tempah 1 je, tapi jimat dan boleh digunakan
untuk kedua-dua majlis terus. Memang itulah tujuan kami
menempah tanjak yang bernama "Lang Nyongsong Angin" ni




Tak sangka, masa majlis. Ramai dok tengok je tanjak ni.
dan ramai juga yang menegurnya
Sebab pelik dan tak sama dengan kebanyakkan tanjak yang ada
dijual dipasaran dan tanjak sewa daripada mana-mana Bridal.



Tanjak memang memainkan peranan dalam penggayaan seorang lelaki
Kata si pembuat tanjak, jika seorang lelaki mengenakan tanjak
yang sesuai dengan dirinya. Mereka akan lebih kelihatan
segak, hebat, kacak dan dalam erti kata lain terserlah kejantanannya
Wallahualam.

Bie tempah tanjak ni dengan seorang pesilat (Khairul) yang kini aktif dalam
pembuatan tanjak di Malaysia. Untuk lebih maklum, dia juga adalah
pembuat tanjak untuk sebilangan artis seperti Monoloque, Latif urgiba
dan banyak lagi



Sesiapa berhajat nak menempah,
Bolehlah hubungi En.Khairul ni.
Dia ni sangatlah peramah.
Tapi, syarat dia yang perlu dipenuhi adalah
dia cuma buat tanjak ikut ukuran kepala sipemakai je
No free size and adjustable ye.

Katanya melanggar etika pembuatan tanjak.
Hehehe

Facebook : Kronikel Tanjak
Blog : Kronikel Tanjak



Sekian 

 Bie

Wednesday, 17 December 2014

MENEMUI AKU DALAM DIRIMU

Salam hari Khamis,
Nak feeling berjiwang sedikit pagi ni.
Boleh tak?



MENEMUI AKU DALAM DIRIMU


Perjalanan menemui Aku dalam dirimu

Adalah suatu perjalanan yang melelahkan sayang

Berpuluh kali tersesat ke hutan,

Beribu kali tersalah jalan,

Beratus kali melahu ke hujung,

Beratus kali juga berpatah pulang ke pangkal,


Mengemudi perahu kecilku ke seberang,

Menemukan aku dengan orang-orang yang salah,

Tapi aku tak pernah lelah,

Pantang menyerah atau mengalah,

Kerana pencarianku ini tak pernah goyah.


Aku salah menafsir masa,

Benar-benar, masa mengajar erti merasa,

Pengalaman-pengalaman ceria dan duka,

Namun, pertemuan aku dalam dirimu

Benar-benar mencambah hilai dan tawa.


Kerana aku ada dalam dirimu

Selalu dekat denganku, selalu ada dalam hatimu.


Universiti Teknologi MARA, 

Shah Alam, Selangor.


© Blog Jalinan Cinta, AllRightsReserved.