Blog Jalinan Cinta

Blog Jalinan Cinta
Perjalanan Seorang Wanita,
dalam Menjalin Cinta-Nya

Wednesday, 2 July 2014

#ZNWEDDING PROLOG

Assalamualaikum w.b.t

Segala pujian bagi Allah S.W.T dan Rasulullah S.A.W
Alhamdulilah, kami sudah melayari bahtera rumahtangga bersama
selama 1 bulan.

Maaf, baru ni, Bie ada masa nak update blog.
Busy sokmo kan! Rindu tak? *perasannya! ahaha

Ini adalah ramadhan pertama kami sambut bersama sebagai suami isteri
genap ramadhan ke-2 jatuh pada hari dimana Z menyatakan
hasrat hatinya dan sama juga dengan tarikh kami menyambut
ulang bulan yang pertama.

2 Ramadhan 1431H - Z menyatakan hasrat hati
2 Ramadhan 1432H - Hari ulang bulan pertama perkahwinan kami

Alhamdulilah, terima kasih atas doa dan ucapan perkahwinan 
yang bertalu-talu daripada semua rakan, tak kira dalam
medium maya atau secara langsung dari mulut ke mulut.

Hehehe.. 
Mohon doa yang berterusan agar perkahwinan 
ini senantiasa diberkati dan mendapat redhaNya.

Insyaallah.

Di entri lain, Bie akan kongsikan pengalaman
persiapan pertunangan dan
perkahwinan Bie ye. 

Tunggguuuuu :)


TEASER

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


Tuesday, 15 April 2014

ZNWEDDING


Assalamualaikum w.b.t
dengan nama Allah yang maha pemurah
lagi maha penyayang.

Alhamdulilah, berkat doa keluarga dan semua
Cik Bie akan melangsungkan pernikahan bersama
En.Muhammad Zulfadli pada 30 Mei 2014 (Jumaat)
dan majlis perkahwinan pada 31 Mei 2014 (Sabtu)

Mohon doa daripada semua agar majlis berjalan
seperti mana yang telah direncanakan.

Moga Allah s.w.t memberkati kita semua.
Insyaallah.

Kepada sesiapa yang berminat untuk hadir
ke majlis Cik Bie, sila maklumkan kepada Cik Bie ya.
Untuk tujuan RSVP

untuk keterangan lanjut mengenai perkahwinan kami
sila layari 

Sekian, terima kasih.


Thursday, 3 April 2014

BRIDE TO BE 2015's BADGES

Hye semua,
dah lama Cik Bie tak share Badges B2B pada semua kan?
Yang ni edisi B2B 2015, Kalau sudi, jangan segan-segan nak amik
dan letakkan di blog masing-masing ya.





Khas buat permintaan dan semua B2B 2015
*wink-wink



Thursday, 27 March 2014

BUMI KENYALANG NAN PERMAI

Awal bulan 3 hari tu, Cik Bie dan keluarga
sempat pulak menyambut seruan kerajaan supaya
"Visit Malaysia 2014", sudah sekian lama juga
Cik Bie dan keluarga tak pergi jalan-jalan
sejak Cik Bie dan Adik belajar dan kami sama-sama
tak ada waktu cuti yang sama.

Kali ni, Cik Bie memang nekad dan akhirnya
kami dah pun menjejakkan kaki ke Bumi Kenyalang
buat petama kalinya. Suatu kenangan yang indah
dan tak dapat Cik Bie lupakan walaupun tahap
kepenatan di paras maksima. Namun, kugagahi juga
menempuh badai dan ranjau berduri. Ceeewaahh..

Sesampai je disana, bukak je langsir dah nampak 
Gunung Santubong. Sayup mata memandang
cuaca kat Kuching pulak redup dan digin
agak susah nak nampak matahari sepanjang
3 hari kami berkelana disana.


Dari jendela kamar kami

Service Di Kuching Park Hotel memang tip top
Cik Bie ambil bilik Quadple, boleh sumbat 
4 orang terus, baru selesa kan. hehehe..

Zazzz.. gambar-gambar disana. Happy! rasa nak pergi lagi.
Tapi, rasanya kena bagi turn untuk tempat lain pula rasanya.


Sempat lagi melaram dengan baju Orang Ulu di Sarawak Cultural Village.


The parents di Gua Angin


My adik didepan monumen kuching di Bandaraya Kuching, Sarawak

Antara gambar pemandangan yang cantik disini


Alhamdulilah selamat pergi dan selamat kembali

Ngam-ngam kami touch down 3hb March 2014,
8 March 2014 dapat berita tentang MH370 pula
Huuuuuu.. nasib baik. Kalau tak, agak berdebar
hati nak naik kapal terbang.

Moga penumpang MH370 kini berada dalam
keadaan selamat dan dapat pulang kepangkuan
keluarga tercinta. Teruskan berdoa. Insyaallah.

#PrayForMH370

Amin.

Monday, 10 March 2014

COMING SOON

Alhamdulilah Syukur,
Mac sudah datang menjengah

Kita dikhabarkan pula dengan berita kehilangan MH370
Sebak dan sedih, itu sahaja yang Cik Bie dapat rasa
ketika mengetahui akan berita ini.

Cik Bie tak ambil peduli dengan sikap sesetengah
rakyat Malaysia yang mempermainkan musibah ini
di laman-laman sosial media.

Apa yang penting, adalah nyawa penumpang
dan anak kapal tersebut,
Marilah kita tetap terus berdoa untuk mereka.
Insya'allah

Sesungguhnya Dia maha mengetahui.

Diam tak diam,
April akan tiba tak lama lagi
sedar tak sedar, kita sudah masuk tahun 2014
usia juga semakin meningkat
tahap kematangan sedang terbina.
Moga perjalanan kita semua dipermudahkan olehnya

Mohon doa daripada semua buat diri ini
kerana kalian, saya masih bisa berdiri
hingga ke saat ini.

Mohon maaf, kalau ada mana-mana B2B yang
tak dapat saya tolong urusannya. Saya mencuba
apa yang saya terdaya. Jika ada apa-apa yang
saya tak dapat tolong tu, saya minta maaf banyak-banyak
kerana semua itu diluar kemampuan saya.

Terima kasih atas segala perkongsian cerita
dan pengalaman kalian.

Moga ukhuwah yang terjalin ini tetap terus utuh
sampai bila-bila.

Sobs, kenapa rasa sedih ni?



Terima kasih semua.



Friday, 7 February 2014

KESEDERHANAAN

Di pagi yang mulia ini, 
hulamak, ayat macam menggambarkan 
pagi raya pulak ye? hehe

Saja Bie nak cerita mengenai kesederhanaan
Since dah jadi B2B dalam 1 jangka masa
yang agak lama, dah menjalani
pelbagai momentum suka dan duka
sebagai seorang B2B tegar (yeke?)
dah mengalami pengalaman yang rasanya jarang dirasai oleh semua orang
(nauzubillah, moga-moga u'ols xrasa apa yang i'ols rasa)

Bie saja nak buat kupasan daripada pengamatan
bagi style dan perubahan perkahwinan kini
berbanding perkahwinan dulu

Dalam merancang perkahwinan,
1 perkara je yang perlu dipegang

iaitu

Kesederhanaan

Kadang-kadang orang akan bertanya semula,
seperti pertanyaan-pertanyaan dibawah

Soalan 1
"Buat majlis sederhana? kawin cuma sekali dalam hidup kot,
takkan nak buat biasa-biasa. Mestilah kena grand"

Soalan 2
"Bersederhana dalam majlis? Impossible, nanti orang
mengumpat cakap aku ni sengkek, xmampu
nak buat majlis besar-besaran"

Soalan 3
"Buat majlis sederhana? Oh tidak, aku kena jaga 
standard aku, keluarga aku. Jangan buat
malu keturunan je"

Soalan 4
"Buat majlis sederhana? macam zaman dulu jek?
sekarang ni dah moden lah. Kena ikut peredaran zaman.
Nanti orang cakap ketinggalan zaman pulak

Soalan 5
"Bersederhana? aku dengan bakal suami memang
dah berjanji sehidup semati untuk
bersusah payah bersama bayar hutang"


Soalan 1
"Buat majlis sederhana? kawin cuma sekali dalam hidup kot,
takkan nak buat biasa-biasa. Mestilah kena grand"

Jawapan
Err.. kak, awak tuhan ke? belum tentu lagi awak
akan berkahwin sekali sahaja dalam seumur 
hidup awak. Perempuan kena selalu ingat
Pemisah hubungan suami dan isteri adalah
TALAK

Soalan 2
"Bersederhana dalam majlis? Impossible, nanti orang
mengumpat cakap aku ni sengkek, xmampu
nak buat majlis besar-besaran"

Jawapan
Orang, setiap apa yang kita lakukan
mesti nak kena fikirkan orang ni cakap apa,
orang tu cakap apa. Padahal kita tak dengar pon
diorang cakap apa kat rumah diorang.
Betul tak?

Soalan 3
"Buat majlis sederhana? Oh tidak, aku kena jaga 
standard aku, keluarga aku. Jangan buat
malu keturunan je. Semua kena mahal-mahal"

Jawapan
Rasanya kedudukan Rasulullah tu lagi tinggi
daripada kedudukan(standard) hang tu
Tapi, tak ada pulak Rasulullah S.A.W 
bagi hadis mengenai, kalau ada kedudukan
kena buat majlis mahal-mahalan.

Soalan 4
"Buat majlis sederhana? macam zaman dulu jek?
sekarang ni dah moden lah. Kena ikut peredaran zaman.
Nanti orang cakap ketinggalan zaman pulak

Jawapan
Zaman dulu pun kahwin, zaman sekarang pun kahwin
apa bezanya majlis?
end-up nya tetap sama
Kahwin jugak

Soalan 5
"Bersederhana? aku dengan bakal suami memang
dah berjanji sehidup semati untuk
bersusah payah bersama bayar hutang"

Jawapan
Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing
bagus! keluarga yang sakinah
"Esok kita makan pasir berlauk batu ye bang"
hehehe

Saja melawak, sebagai bahan gurauan
Mohon maaf jika ada yang berkecil hati.

Ini adalah sekadar pengkongsian yang mungkin
buat kita semua (termasuk Bie) berfikir sejenak
mengenai rasionalnya situasi ini 
terhadap diri kita sendiri

Kesederhanaan ini adalah subjektif,
perkara ini tak terarah kepada 1 perkara saja
bila sebut mengenai sederhana, mesti orang akan fikir
takkan nak buat majlis nikah dan kenduri doa selamat je?

Konsep kesederhanaan yang Bie nak ketengahkan adalah
mengelakkan pembaziran 

Kadang-kala, dalam membuat persiapan perkahwinan
kita lupa dan terlalu ghairah berbelanja
tanpa mengira soal duit, bila tak berkecukupan
kita akan membuat pinjaman bank, along,
atau pinjam meminjam dari saudara mara
atau istilah lebih tepatnya ialah

"Hutang"

Berapa ramai orang, yang bercerai berai kerana hutang?
Lazimnnya kita memang sudah berhutang dengan bank
ketika membeli kereta, rumah, PTPTN dan sebagainya
Adakah perlu kita menambah hutang
juga untuk perkahwinan?

Sedangkan perkahwinan itu
adalah suatu yang mudah
dan membawa kepada ketenangan jiwa

Tapi, kalau dah berhutang,
lepas kahwin, agak-agak jiwa jadi tenang tak?

Kita boleh buat majlis seperti orang lain
Gah, meriah, grand,
Tapi jangan sesekali sematkan dalam kepala dan minda
yang Gah, Meriah, dan Grand itu
memerlukan belanja yang besar dan barangan yang mahal.

Gah, Meriah dan Grand itu
boleh kita dapatkan dengan cara yang bijak dan teliti
iaitu dalam proses kita merancang proses perkahwinan

Macamana proses tu?

Insya'allah
Bie akan kongsikan dientri akan datang
tetap terus bersama kami
dirangcangan... ups..

macam pengacara TV plaks..

hehehe
bye



Tuesday, 28 January 2014

CHINESE NEW YEAR'S STORY


Hye all, lama dah tak tulis entri
Di sebabkan kita skarang ni menghitung hari nak bercuti
untuk menyambut Chinese New Year (CNY).
Cik Bie pon nak cerita sikit tentang CNY ni.

Biasanya, bila ada perayaan, tak kira CNY, Krismas atau Hari Raya
Mesti opis Cik Bie buat makan-makan
Bila bab makan, memang happy tak ingat. Sebab boleh 
makan sedap dengan banyaknya.


Muka bos-bos kami, wewit.!

Tapi, tak sedar diri. Diri sendiri ada gastrik dan masalah ulu hati
tak boleh makan lambat sikit, tak boleh makan banyak sangat
tak boleh tak makan langsung.

Ni lah derita orang ada penyakit ni
Tapi bila time puasa, tak pulak kena.
Mungkin sebab sahur dengan teratur.
Kuasa Allah yang meletakkan syarat memang cantik kan?


Muka ceria lepas makan, mana Cik Bie?
Nuuuu. yang kanan sekali yek.
Muka happy je masa makan.


Tapi, lazimnya bila dah lepas makan-makan
tak sampai 10 minit perut mula meragam
muka pon herot/kerepot semacam macam 
gambar kat atas ni.
Adeh!
 

Makan malam tu berlangsung meriah

Tapi sebelum penutup tu,
Terpaksa singgah 7eleven untuk beli Gaviscon 
dan melegakan perut yang terbakar
dengan asid yang jahat

Tu je jalan penyelesaiannya.

Kalau tak, memang confirm tak boleh nak tidur.

Bila makan sepaket, dah rasa lega dah

Nak tahu tak punca macamana kita boleh dapat pedih ulu hati
atau rasa senak perut?

Pedih ulu hati dan senak boleh disebabkan oleh:

Cara makan

    Makan makanan terlalu banyak
    Makan tidak teratur
    Makan terlalu cepat
    Makan sebelum tidur

Jenis-jenis Makanan dimakan


    Makanan berlemak
    Makanan seperti coklat dan pudina
    Makanan pedas
    Bawang dan tomato

Jenis Minuman yang diminum

    Minuman berkafein dan alkohol
    Minuman yang sangat panas
    jus limau juga mungkin pencetus

Lain-lain penyebab

    Ubat-ubatan tertentu
    Berat badan berlebihan
    Memakai pakaian ketat boleh memberikan tekanan kepada perut anda
    Merokok boleh menggalakkan pengeluaran asid

Berikut adalah punca yang dapat Bie kongsikan,
ini pun antara fakta yang bie dapat daripada
laman web gaviscon, untuk mengetahui lebih lanjut
mengenai simptom, dan cara mengatasi masalah ni.
U'ols boleh pergi sendiri ke sini ya

www.gaviscon.com.my 

untuk maklumat lanjut.

Tapi secara total, Gavisconlah penyelamat terpantas
Cik Bie dalam menangani masalah ni



Thank you Gaviscon!


and Happy Chinese New Year for eveyone
andddddd... Happy Holiday!



Bagaimana Gaviscon bertindak dalam tubuh kita
Sila mainkan video ini ya

Bye All, Miss you


© Blog Jalinan Cinta, AllRightsReserved.