Monday, 29 September 2014

WARNA-WARNI TEMA PERKAHWINANKU

Jeng.Jeng.Jeng
Cak!
Sebelum masuk dalam urusan membuat persiapan perkahwinan
mari kita buat ulangkaji sedikit mengenai warna-warna tema
sepanjang majlis perkahwinan Bie dan En.Z berlangsung.

Hehehehe.. kalau tak buat recap ni,
Bie pon boleh lupa dong! hehehehe.

Berikut adalah majlis-majlis yang telah diaturkan untuk kami;

Mandi Serapat Bunga
Majlis Ijab Qabul
Majlis Berzanji & Marhaban + Majlis Berinai
Majlis Khatam Al-Quran
Majlis Persandingan
Majlis Menyambut Menantu

dan setiap majlis berikut ada tema warnanya yang tersendiri
Al-maklumlah, kami semuanya nak DIY dan uruskan sendiri
makanya, semuanya perlukan perancangan awal.
Meski adalah beberapa kekurangannya. Tapi alhamdulilah
majlis berjalan dengan lancar mengikut apa yang telah diaturkan

Semuanya atas aturan Allah S.W.T, sesungguhnya kita manusia ni,
hanya mampu merancang kan? Yang penting sekali adalah doa.

Warna-warna tema ini adalah persepakatan antara Bie dan En.Z
serta keluarga masing-masing (mengikut keperluan) kerana tak semua
keluarga diwajibkan mengikut tema.
Oleh kerana, banyak sangat daaa majlisnya.. hehehe

Zazz warna contoh dan sekeping gambar teaser
bagi setiap warna tema yang cuba digunakan
bagi setiap majlis yang dirancang.

***

Mandi Serapat Bunga
Tema batik dan Lucite Green/Dark Lucite Green



Majlis Ijab Qabul
Tema Pengantin adalah gabungan warna 
Off-White, Lucite Green, Soft Purple



Majlis Berzanji & Marhaban + Majlis Berinai
Tema pengantin adalah Melayu klasik dengan
Songket Merah, dan tetamu serta bridesmaid
digalakkan memakai pakaian hitam (konon-konon
ala-ala warna baju dayang dan hulubalang istana kot) Cet!




Majlis Khatam Al-Quran
Tema gabungan krim, red dan pink




Majlis Persandingan
Tema gabungan merah, baby blue, turquoise



Majlis Menyambut Menantu
Tema gabungan Gold, Coklat, Hijau, Kuning
(akibat masalah teknikal) sepertinya warna tema hijau
digantikan dengan warna purple.



Sekian, berjumpa pada sambungan akan datang yo
Papai

Thursday, 25 September 2014

KURSUS PRA-PERKAHWINAN @TTDI

Assalamualaikum W.B.T
Cak, rindu dekat blog ni. Rindu juga nak menulis lagi
Rindu juga nak terbitkan karya dalam media massa lagi.
Upsss.. dah termasuk bab lain pula kan.

Bie nak sambung cerita tentang persiapan perkahwinan pula
Rasanya tak dapat banyak buat persiapan pun
untuk tempoh 5 bulan sebelum perkahwinan kami

Untuk sesiapa yang tak tahu, Bie bertunang hujung bulan 12
dan berkahwin hujung bulan 5 pada 2014
Makanya, memang ada cuma 5 bulan untuk buat
semua persiapan. Gilo tak?

Tapi rasanya ada orang lain yang lagi gila,
dengan persiapan perkahwinan yang kurang daripada sebulan pun ada kan?
heheheheh..

Cerita tentang persiapan awal kami sebelum mendirikan rumah tangga
haruslah bersama-sama pergi menjalani 
Kursus Pra-Perkahwinan
Lokasi yang menjadi pilihan adalah
di Masjid At-Taqwa, TTDI
dan kursus 2 hari ini dikelolakan oleh 
Kak Ana daripada 
Siapa yang berkursus disini juga? Angkat tangan! hehe
Best kan? dalam perkarangan masjid dan semuanya
tenang dan sopan menjaga batas dan adab masing-masing


Lepas buat research dan membaca beberapa review mengenai
kursus perkahwinan disini bie dan Z pon bersetuju
untuk sama-sama berkursus disini.

Hari pertama kami berkursus, depan masjid (dalam perkarangan masjid)
ada warung untuk anda yang berkursus untuk makan.
Sebab pihak penganjur tak beri sarapan pagi. Cuma beri makan pagi
itu pun pada pukul 10. 

Kami ni perut jawa (Z bukan org jawa) hehehe.. 
makanya, tak dapat nak menahan kelaparan dan kebiasaan kami
yang suka sangat sarapan pagi dengan makanan berat


Tulis borang yang disediakan dan buat pembayaran
diluar dewan kuliah terlebih dahulu. Alhamdulilah, datang awal.
Makanya, sempat sarapan dulu dan mendaftar dengan tenang
tanpa perlu berrebut dengan orang lain yang turut sama berkursus
Setelah itu kami diberikan fail dan modul kursus serta buku



Ruang kursus memang agak sempit sedikit, tapi
ceramah yang disampaikan oleh semua
ustaz dan ustazah sangatlah bermanfaat dan kelakar
Tapi, kalau lepas makan tengah hari tu memanglah tak ada ampun

Mata mesti nak terkatup juga.
Namun, dapatlah diri ini mengawalnya sebab duduk
agak depan juga diketika ini. hehehe



Ustaz yang bercerita mengenai undang-undang perkahwinan Islam
Best! dan kelakar. Lupa pula namanya
Berikut adalah gambar disekitar perkarangan masjid
Tenang dan mendamaikan tentunya! :)




Selamat
Terasa rindu dengan kursus-kursus seperti ini.
Kalau nak rasa selalu, bolehlah pergi ke
Konvensyen Bidadari yang selalu dianjurkan oleh IMuslim Media
pada setiap tahun. Nak tiket? boleh beli dengan iols. 

Hehehe..

Love, Bie

Thursday, 11 September 2014

DENGGI IN 7 DAYS


Seminggu yang lepas, dalam kesamaran
Cik Bie sedang menyibukkan diri mengupdate segala macam
persiapan pertunangan dan bakal memasukki isu persiapan
perkahwinan. Secara tiba-tiba, En.Z demam. 

Melihat keadaannya yang lemah, Cik Bie bawa ke hospital 
panel Cik Bie di Taman Desa. Lepas uji suhu, En.Z terus 
kena drip air dan menjalani ujian darah.

En.Z positif denggi.

Terus waktu tu juga doktor nasihat untuk tahad dalam wad
tapi memandangkan jarak Taman Desa dan Kota Damansara agak jauh
Cik Bie tukar En.Z masuk wad di Tropicana Medical Centre.

Seminggu di Wad, setelah masuk 3 bulan kami berkahwin.
Celebrate pun dalam wad jelah ye. Hehehe.. Tapi, masa tu
tuhan je yang tahu hati dan perasaan Cik Bie yang sebatang kara
di KL ni. Kawan-kawan tu ada, tapi keluarga 2 pihak semua jauh.

Bila dah berkahwin, baru kita sedar akan kepentingan 
keluarga dan sanak saudara terdekat. Tapi masalahnya,
sedara terdekat pun jauh juga. Yang ada pun, yang belum
berkeluarga. Pokok pangkalnya, memang kami berdua ni
memang si pengembara jauh dari keluarga. Hehehe.. Baru sedar 

Selepas seminggu tu,
Alhamdulilah, kesihatan En.Z kembali pulih. Moga tetap
terus sihat dan dipanjangkan umur. Mohon doa daripada 
semua. Amin ya Rabb..



Thursday, 21 August 2014

DAY OF MOURNING - MALAYSIA


Al-fatihah

Al-Fatihah buat saudara Islam ku 
R.I.P buat saudara bukan Islam ku 
Semoga tenang di alam sana 

Salam takziah dari kami sekeluarga buat keluarga penumpang 
dan anak kapal Semoga diberikan kekuatan 
dan ketabahan menghadapi dugaan yang mendatang 

"..Janji Allah itu pasti..Apabila sudah sampai masaNya..Kita juga akan pergi menghadapiNya.."

22 Ogos 2014 - Hari Perkabungan Negara


Wednesday, 20 August 2014

DIY KASUT PERTUNANGAN

Salam Khamis, Last but not least.
Eh, dah nak habis review tentang pertunangan
review yang terakhir adalah tentang DIY kasut pertunangan
buat masa ni, rasanya semua topik untuk persiapan pertunangan
dah habis CikBie cover. Tapi, tak tahulah pula. Dimasa
akan datang, tiba-tiba terpancul pula idea review 
pertunangan yang tak sempat dicover sebelum ini.


Baiklah, cerita pasal kasut.
Sebenarnya ini adalah hal yang tak dirancang.
Entah kenapa, secara tiba-tiba CikBie ternampak 1 kasut
yang teramatlah jarang sekali CikBie memakainya.
Sekali kebetulan, match lah pula dengan baju tunang.
Apa lagi, Ting!! timbullah idea nak men DIY kasut ni.

Maka alkisahnya nak dijadikan cerita. CikBie pun DIY jugalah
kasut ini. Meski tak dapat nak berposing dengan acara
photoshoot outdoor atas sebab kepadatan masa. En.Z ketika itu
nak bergegas pulang ke KL pada hari yang sama juga.

Tak mengapalah, redha.. hehehe..

Zazz.. cara CikBie DIY kasut ini. Hehehe.. simple je kan?
Hopefully boleh beri inspirasi kepada semua. Padahal kasut ni
CikBie beli kat Uptown Shah Alam dengan harga RM15 je.

Masih ada sampai sekarang. Cik Bie sewakan baju, lengkap
dengan kasutnya sekali ye.. :D ada yang berminat? boleh hubungi CikBie.






Buatlah bunga diatas dengan menggunakan 
bahan-bahan diatas


Gambaran kasut pada asalnya


Buang aksesori yang sebelum ini, dan tampalkan bunga kain
dan hias dengan manik batu dan mutiara


tarraa..



Done. Bye!!



PHOTOGRAPHER PERTUNANGAN

Zazz.. zup.zap.zup.zap buat enteri review persiapan 
Pertunangan CikBie dan En.Z
Makannya, tertempellah bermacam-macam gambar
didalam blog ini. Mahu tahu siapakah photegrafer
yang telah menyumbangkan bakti untuk gambar-gambar
yang cantik ini?

Tarrraaaaa.. Telah diamanatkan kepercayaan ini 
kepada Phocus Art Photography
untuk merakamkan detik-detik terindah
sepanjang majlis ini berlangsung.

Jutaan terima kasih CikBie rakamkan
untuk Abg Dzulfahmi sebagai photografer dan founder
kepada Phocus Art Photography Studio.


Highly recommended. Senang sangat deal dengan Abg Dzulfahmi ni
sama ada sebelum majlis, semasa dan sesudah majlis
dan buat kita sebagai subjek ni, selesa nak posing-posing
Alhamdulilah..

Kepada bakal pengantin dan sesiapa di Kota Tinggi, Johor
dan mana-mana kawasan. Bolehlah hire Phocus Art Photography
untuk merakamkan detik terindah dalam majlis bersejarah kalian.

Nak tahu lebih banyak pakej dan portfolio mereka?
Boleh zazzz segera ke Facebook Fan page mereka
dan Laman web mereka di http://www.phocusart.com/
Antara gambar-gambar CikBie didalam Facebook Fan page
Phocus Art Phootgraphy Studio

Main HQ: 
NO. 51 TINGKAT 1, 
JALAN BAWAL 1, TAMAN RIA 
81900 KOTA TINGGI, JOHOR. 

Branch: 
3374 JALAN INTAN 6, 
FELDA LOK HENG BARAT, 
81900 KOTA TINGGI, JOHOR.


Nak tahu lebih banyak pakej untuk tahun ini dan tahun depan? 
boleh terus hubungi Abg Dzulfahmi



OFFICIAL #ZNEngagement

Majlis yang digabungkan serentak (Merisik+Bertunang)
telah berjalan seperti yang direncanakan. Kami keluarga
perempuan meletakkan jumlah hantaran yang minima iaitu
5 balas 7 dan sebentuk cincin tanda sebuah perjanjian
sudahpun dimeterai. Maka, berbincanglah kedua keluarga
untuk menjalankan majlis perkahwinan kami pada bulan 8,
sebaik sahaja selepas hari raya. Bulan 8? tapi kenapa kami
berkahwin bulan 5?






Itulah pokok ceritanya, setelah disepakati kedua-dua
keluarga. Semuanya bersetuju untuk menyatukan kami pada
tanggal 30 Mei 2014 atas sebab masa bulan Mei tu ada cuti 
sekolah penggal pertama yang agak panjang.

Memandangkan kedua ibu bapa mertua CikBie tu cikgu sekolah
makanya kedua pihak sepakat pilih tarikh 30 & 31 Mei 2014
Akhirnya kami pun sudah bertunang! yeay!!

Alhamdulilah, dengan penuh kesyukuran dan doapun dipanjatkan


Sekitar perjalanan majlis berlangsung yang hanya dihadiri oleh
pihak lelaki dan saudara mara terdekat.






Jangan gegedik ye, lesen belum dapat!
hehehehe.. nampak ni. *garang kan CikBie
ngeeeee..sikit jer..

 



Perjalanan menuju halal pun bermula



© Blog Jalinan Cinta, AllRightsReserved.